Nu mai este o noutate faptul că județul Sibiu a livrat de-a lungul timpului fotbaliști de calibru care au lăsat urme în fotbalul românesc. Un exemplu recent este medieșeanul Darius Olaru, un adevărat fenomen la nivel național, care pare a fi următorul produs vandabil pentru o sumă considerabilă din întrecerea autohtonă.
Căpitanul FCSB-ului continuă, de fapt, moștenirea lăsată de un alt medieșean în culorile roș-albastre, Marius Baciu.
Cu pasiunea pentru fotbal moștenită de la tatăl său, Marius Baciu și-a început cariera de junior la Gaz Metan Mediaș, unde s-a format până la 14 ani. A fost apoi remarcat și selectat de academia celor de la Poli Timișoara, cu care a devenit campion național la tineret. Din dorința de a fi mai aproape de casă, s-a transferat la Inter Sibiu, unde a debutat în prima ligă la 17 ani.
Prea tânăr pentru rigorile Diviziei A, antrenorul de atunci al Interului, Florin Halagian, l-a trimis pe Baciu împrumut un sezon la Mediaș, în divizia B, experiență care i-a fost de mare folos, revenind la Sibiu cu un alt statut, dovadă fiind și convocarea sa în premieră la lotul de tineret, sub comanda lui Victor Pițurcă.
Deși în copilărie era un mare fan al Craiovei Maxima, Marius Baciu a fost remarcat și curtat de toate echipele din București. Rapid, Dinamo și FC Național au făcut rând pe rând tatonări pentru fundașul medieșean, însă el a ales în cele din urmă Steaua București, de unde avea să înceapă o frumoasă poveste de dragoste.
Fără să fie copleșit de un vestiar atât de puternic cum era cel al Stelei în 1996, cu nume ca Lăcătuș, Didi Prodan sau Adrian Ilie, Baciu a început să se impună treptat și să devină un om de bază al echipei.

Cu meciuri la cel mai înalt nivel în Champions League împotriva unor echipe ca PSG sau Atletico Madrid, Marius Baciu a intrat și în atenția Echipei Naționale de seniori în vederea Campionatului Mondial din Franța din 1998, în paralel cu Echipa Națională de tineret, unde era un punct fix și era văzut ca un component esențial pentru lotul europeanului din 1998. O accidentare într-un meci cu Bastia l-a făcut pe Baciu să-și ia gândul de la ambele vise, însă revenirea sa a fost una de succes.
După ce a câștigat două campionate și două supercupe și a avut numeroase prezențe în cupele europene cu Steaua, căpitanul roș-albaștrilor a făcut pasul în străinătate, în 2002, când a fost transferat la Lille. Deși la acel moment Steaua era considerată un etalon al pregătirii fizice în fotbalul românesc, contactul cu antrenamentele de la Lille a fost destul de dur pentru Baciu, care a avut nevoie de trei luni pentru a se acomoda cu metodele de pregătire ale francezilor.
La Lille, Baciu a fost coleg de cameră cu celebrul Eric Abidal, care i-a permis ulterior, pe vremea când era director sportiv la Barcelona, să asiste la antrenamentele lui Pep Guardiola.
În cele din urmă, s-a adaptat la echipa din nordul Franței și a devenit un jucător respectat de către suporteri. Baciu a jucat două sezoane la Lille, transferându-se apoi în Germania, unde își dorea foarte mult să ajungă, în 2.Bundesliga, la Oberhausen. A stat un sezon acolo, la fel ca și la următoarea sa aventură în străinătate, la Panserraikos, în Grecia.
Din 2006 a revenit în România, unde a mai avut scurte perioade la Oțelul, U Cluj și Gaz Metan, echipa sa de suflet, de unde s-a retras în 2008.

Din 2009 activează ca antrenor, fiind în 2012 secundul lui Marius Șumudică la frumoasa echipă a Vasluiului, iar ultimii ani au fost marcați de experiențe în zona Golfului, dar și de un scandal în perioada în care activa la Turris Turnu Măgurele, când a fost reținut de mascați imediat după încheierea unei partide, pentru acuzații de luare de mită de la un părinte pentru ca fiul său să fie titular. Aceste acuzații s-au dovedit ulterior a fi nefondate, iar Baciu a fost declarat nevinovat.
Actualmente, este analist sportiv la Prima Sport, unde este foarte apreciat pentru părerile sale echilibrate și pentru modul în care vede fotbalul. Cariera lui Marius Baciu reprezintă o adevărată sursă de inspirație pentru jucătorii care sunt la început de carieră și care vor deveni lideri în vestiarele lor în viitor.