Continuăm serialul despre istoria fotbalului sibian povestit de N.I. Dobra în ziarul Tribuna între 2002 și 2003.
Sportulsibian.ro va prezenta în fiecare săptămână câte un episod din care vor reieși povești despre echipele reprezentative ale secolului trecut, Șoimii Sibiu, Arsenal Sibiu, CSM Sibiu, Gaz Metan Mediaș, Carpați Mârșa și FC Inter Sibiu.
Episodul 5
Vara anului 1947 a trecut pentru fotbaliștii medieșeni ca un basm frumos. Pentru fotbalul românesc ea a marcat câteva necesare schimbări. În primul rând, federația hotărâse mărirea numărului de echipe din ”elită” la 16. Apoi, a fost desființat clubul Carmen București unul dintre cele mai puternice – în locul lui fiind înscrisă în campionat AS Armata, jucătorii fostului club profesionist putând să opteze pentru una din echipele sindicale: CFR, Juventus, Oțelul, Jiul sau Ciocanul. În plus la transferări au fost impuse unele restricții pentru a se pune capăt deselor plecări ale fotbaliștilor de la un club la altul în căutare de avantaje materiale.
Astfel, în prima divizie urmau să evolueze: CFR, Unirea Tricolor, ASA, Juventus, Ciocanul (toate din București), ”U”, Dermata și Ferar din Cluj, CFR Timișoara, IT Arad, FC Ploiești, Dermagant Tg. Mureș, Libertatea Oradea, Jiul Petroșani, Oțelul Reșița și Karres Mediaș. La formația medieșeană fuseseră aduși trei jucători de clasă: Humis, Herold și Tomescu.
Karres Mediaș – primul sezon în Divizia A cu legenda Dobay la cârmă
Campionatul a debutat la 24 august, medieșenii pierzând în fața lui FC Ploiești, care nu avea un lot mai valoros, dar avea o mai mare experiență competițională. În etapa a doua, Karres învinge pe Dermagand Târgu Mureș, unde frații Incze făceau furori. Al treilea meci era programat la Reșița.
Dar să dăm cuvântul ”jurnalului” lui Mihai Luca, fundașul de fier medieșean: ”Am plecat sâmbătă în jurul orei 10 dimineața cu un camion cu prelată și paie pe jos la Reșița: ”Am ajuns după miezul nopții. Dobay – antrenor și jucător – îl lăsase acasă pe Guță Tănase, care, într-o noapte o făcuse lată la ”Valentin”. Nexistând hotel, am fost cazați la un cămin de ucenici asistând cum erau treziți bieții copii, pentru a ne face nouă loc în paturile lor. Totuși, a doua zi am câștigat cu 2-1.” În etapa următoare, medieșenii au pierdut greu cu Juventus, apoi sunt învinși de CFR București – Rapidulețul de azi – două dintre golurile învingătorilor fiind înscrise de Bazil Marian, în vreme ce Dobay n-a reușit să scape de marcajul lui ”Piți” Apolzan, un fundaș despre care se va mai vorbi.
Epidemia de tifos lasă stadioanele fără spectatori
La Cluj, meciul cu Dermata s-a jucat în fața unor tribune pustii întrucât era epidemie de tifos (0-0). Peste o săptămână, la Mediaș era învinsă Ferar Cluj, cu ”Piști” Covaci inter dreapta.
Un meci memorabil a fost cel cu ASA București (la care jucau Gică Popescu, Lăzăreanu, Panait, Manciu, Fl. Marinescu, Catană…), medieșenii câștigând cu 4-3, prin golurile marcate de Moldovan, Dobay și Humis (2). În etapa următoare, Karres a produs o mare surpriză, învingând Ciocanul – cu Sadovschi, Angelo Niculescu, Siciovan, Ambru, Bartha, Moisescu – pe terenul acesteia. Au marcat Dobay (38 de ani), din pasa lui Humis (34 de ani).
Finalul turului a fost negru pentru Gaz metan – noul nume primit de Karres: 2-3 cu CFR Timișoara, 2-5 cu ”U” Cluj, 2-5 cu IT Arad… Se simțea schimbarea ”stăpânului”. A terminat turul cu 14 puncte din 15 partide, dar ultimele locuri în clasament erau ocupate de Oțelul Reșița 8p, și Unirea Tricolor 7p, lider fiind CFR Timișoara. Iarna a fost lungă, cu zăpadă multă. Pregătirea fizică a jucătorilor medieșeni s-a făcut prin alergări spre marginea orașului. Echipa de bază era: Varday (Kodacek) – Luca, Costea – Șerban, Herold, Tomescu – Munteanu, Moldovan, Humis, Guță Tănase, Dobay.
Victorie răsunătoare cu liderul CFR Timișoara, Mediașul rămâne încă un an în „A”
Returul a fost un chin, medieșenii neadunând decât încă 10 puncte la cele din tur, dar evitând retrogradarea. Culmea este că au reușit o victorie nescontată tocmai la CFR Timișoara, ce a ratat câștigarea titlului, care a revenit formației IT Arad (Marki – Vass, Farmati – Reinhard, Băcuț, Pall, Petschovschi – Covaci, Mercea, Bonihady, Stoinger, Dumitrescu III). Gaz metan s-a clasat pe locul 12. Au retrogradat Unirea Tricolor și Oțelul Reșița. Formația de pe locurile 11-14 (Dermata, Gaz metan, FC Ploiești, ASA București) au participat la un baraj împreună cu câștigătoarele seriilor de ”B” (Metalochimic București, Dezrobirea Constanța, CSU Timișoara și Phönix Baia Mare). Opt echipe luptau pentru patru locuri în „A”, firește, prima șansă având-o cele care activau deja acolo. (Federația hotărâse reducerea numărului de echipe din divizia A, revenind la 14…).
Vara lui 48. Alt baraj, altă distracție pentru medieșeni. În primul meci, Gaz metan este învinsă de Metalochimic București (3-2). Partida următoare a fost dramatică: în min. 30, FC Ploiești conducea cu 2-0 și se părea că totul s-a sfârșit, dar meciul s-a încheiat cu 4-2 pentru gaziști! În continuare, au avut un parcurs bun: 0-0 cu ASA, cu 0-0, Dermata, 1-2 cu CSU, 2-1 cu Dezrobirea și… 10-4 cu Phönix. Au ramas să joace în prima divizie CSU, Metalochimic, Gaz metan și ASA.
Dobay se retrage, vine Ronay, vedeta lui CAO
Gaz metan urma să joace pentru al doilea an consecutiv în Divizia A, numai că lotul i se subțiase tare: Herod a murit în acea vară după două luni de suferință, Varday, Humis, Ștefănescu și Munteanu. Blaga, Budik au plecat pe alte meleaguri, Luca, Molnar și Suyck erau în aramată, iar Dobay și-a pus ghetele în cui. În disperare de cauză, s-a apelat la alți jucători: Coman, de la Cluj, Rășinariu, de la Sebeș, Pop, de la Turda… La conducerea tehnică, locul lui Dobay l-a luat o altă celebritate – Francisc Ronay. Avea 48 de ani, jucase de 8 ori în echipa reprezentativă, fusese mulți ani ”creierul” echipei orădene CAO, în perioadă ei de glorie, când cvintetul ofensiv Glanczmann, Covaci, Ronay, Bodola, Kocsis. Numai că viața antrenorului seamănă cu a jucătorului iar pe Ronay aveau să-l aștepte multe nopți albe și zile negre în Mediaș (va urma). n.i.d.
N.I.Dobra (Tribuna Sporturilor, anul XII, nr 647, 9 dec. – 15 dec. 2002)