Corvinul Hunedoara și Oțelul Galați se întâlnesc astăzi, de la 20:30, în finala Cupei României. Oricare va fi rezultatul, vom avea parte de o câștigătiare surpriză a acestui trofeu, iar fanii vor trăi o sărbătoare memorabilă.
- Valoarea lotului, conform Transfermarkt: Corvinul 2.83 milioane euro, Oțelul Galați 8.53 milioane euro.
- Medie de vârstă: Corvinul 22.9 ani, Oțelul 27.1 ani.
Cum au ajuns aici
Hunedorenii și-au început parcursul împotriva celor de la Jiul Petroșani, învingându-i pe mineri cu 4-1. Inedit este că în cazul în care va câștiga finala, Corvinul va fi a doua echipă a județului Hunedoara care va cuceri Cupa României, primii fiind chiar jiuliști, care și-au adjudecat trofeul după finala din 1974 împotriva Timișoarei, scor 4-2. Ulterior, victimă au căzut cei de la Csikszereda (4-2), urmând faza grupelor.
Acolo, băieții lui Florin Maxim au făcut legea, câștigând cu 2-0 împotriva Chindiei Târgoviște și 6-0 la Progresul Pecica, dar recunoscându-se învinși de către Sepsi OSK, la Hunedoara, cu 0-1.
Dacă parcursul din grupă ar putea părea facil, fazele superioare au validat forma și valoarea alb-albaștrilor. 4-0 contra CFR-ului, plus concedierea lui Mutu și un 3-1 cu Voluntari, care le-a dat corviniștilor biletele pentru Sibiu.
Oțelul și-a pornit cursa spre trofeu din Moldova, împotriva celor de la FC Bacău, pe care i-a învins cu 3-0. Apoi, grupa le-a adus dueluri mai dificile decât ale adversarilor de astăzi, dar care au fost trecute cu brio: 4-1 cu Zalăul, 1-1 cu FCSB și 3-3 contra lui Dinamo și următoarea ”sperietoare” era Craiova. Golul lui Lameira i-a pus la pământ pe olteni, în timp ce autogolul lui Chipciu din semifinala contra lui ”U” a trimis nou-promovata din Galați în finala de la Sibiu.
În meciurile cu FCSB, Craiova și ”U” Cluj (dacă luăm în calcul autogolul din final), cei de la Oțelul au marcat decisiv în ultimele minute, ceea ce ne-ar face să credem că moldovenii sunt lucizi pe finalurile de meci, dar și că antrenamentele fizice ale lui Dorinel Munteanu, la care mulți zâmbeau, au dat roade.
Legăturile cu Sibiul ale celor doi antrenori
Deși Sibiul e teren neutru, cei doi antrenori au avut tangențe cu fotbalul de aici de-alungul timpului.
Dorinel Munteanu și-a început ascensiunea către echipa națională odată cu evoluțiile bune de la Inter Sibiu, sub mandatul lui Viorel Hizo. După cei doi ani petrecuți pe Cibin, între 1989-1991, Dorinel a plecat la Dinamo, lăsând o impresie bună și contribuind cu un gol în semifinala împotriva celor de la OFI Creta la câștigarea Cupei Balcanice din 1991.
Dincolo, Florin Maxim a fost cel care i-a promovat în liga secundă pe cei de la CSC 1599 Șeimbăr, echipă ce a fost liderul campionatului din acest an, după sezonul regulat. După defilarea din Liga a 3-a, cu 50 de puncte obținute din 54 posibile și două baraje câștigate, Maxim a renunțat în vara lui 2021 la postul avut la clubul sibian, după divergențe cu conducerea.
Dorinel Munteanu: ”Nu se întâlnesc surprizele competiției/ Florin Maxim: ”Finalele nu prea se joacă, se câștigă.”
Pe lângă declarațiile oferite în exclusivitate pentru Sportul Sibian, cei doi tehnicieni au oferit punctul lor de vedere și în conferința de presă de dinaintea meciului:
Ținând cont că suntem în fața finalei acestei competiții, atât echipa noastră cât și adversarul nostru de mâine au dovedit că au dat importanță și au respectat această competiție. Din punctul meu de vedere, nu se întâlnesc surprizele acestei competiții. Cred că la începutul competiției, nici nouă și nici Corvinului nu ne dădea nmeni nicio șansă. (…) Ne dorim foarte mult să adăugăm la palmaresul nostru și acest trofeu.
Cu siguranță va fi un joc foarte agresiv, foarte aprig, disputat, fiecare minge va fi importantă, va trebui să luptăm și să câștigăm fiecare metru de teren. Va fi o finală atractivă.”
a declarat Dorinel Munteanu.
Finalele nu prea se joacă, se câștigă. Sper că ne va prinde ora jocului în formă maximă. Noi suntem bine, din punct de vedere medical am tot lotul la dispoziție. (…) Suntem o echipă tânără, cu jucători care doresc să se afirme. Din momentul venirii mele la Hunedoara, tot timpul îmi doresc mai mult și ei trebuie să-și dorească să fie mai buni, de la zi la zi, de la an la an
a declarat Florin Maxim.
Vezi declarațiile complete ale celor doi antrenori:
Meci decisiv pentru ce urmează
Pe lângă miza de echipă, în această perioadă se vorbesște despre prelungiri de contracte și transferuri în ambele tabere. Dacă antrenorul Florin Maxim și-a prelungit șederea la Hunedoara cu încă trei sezooane, este foarte posibil ca atacantul Marius Coman (27 de ani) să îî părăsească pe corbi, acesta având oferte din prima ligă. În acest sezon Coman a marcat 15 goluri (5 în cupă și 10 în campionat) și e de văzut cum ar alege acesta între un contract la o echipă din Liga 1 și o evoluție în cupele europene, plus posibilitatea promovării cu Corvinul.
De partea cealaltă, Dorinel Munteanu a anunțat după meciul contra Botoșaniului că Anes Rusevic și Pablo Gaitan ar urma să continue la Oțelul, dar că decizia finală va depinde foarte mult de finala de la Sibiu. Va fi cu atât mai important aportul fiecărui jucător, având în vedere ca antrenorul gălățenilor nu se va putea baza pe Teles, Adăscăliței si mai ales pe golgheterul Alexandru Pop (11 goluri).
Cine arbitrează?
Comisia Centrală a arbitrilor a ales și brigada care va oficia în această seară. Aceasta va fi compusă din Marcel Bîrsan, Vladimir Urzică și Laszlo Bucși. Niciunul dintre aceștia nu a arbitrat-o pe Corvinul în acest sezon, în schimb au cel puțin două meciuri în care a fost Oțelul pe teren.
Ca fapt inedit, asistentul Vladimir Urzică va fi la ultimul meci la nivel înalt, acesta fiind ales în mai 2023 președinte al AJF Neamț.
Meciul Din această seară va fi transmis pe Digisport 1 și Prima Sport 1.