Județul Sibiu ar fi putut avea deja cinci baze sportive nou nouțe construite prin Federația Română de Fotbal cu finanțare integrală prin CNI. Au trecut peste 3 ani de când au fost alese cele cinci localități în care FRF să construiască cinci terenuri de fotbal dar niciunul nu e finalizat. Cele cinci au rămas… patru, din care doar una se află în execuție.
Construcția acestor baze sportive face parte dintr-un proiect finanțat integral de Compania Națională de Investiții, prin planul de dezvoltare a infrastructurii sportive pe care Guvernul României și l-a asumat în momentul semnării angajamentelor pentru organizarea UEFA EURO 2020 în România. Localitățile trebuie să pună la dispoziție terenul și utilitățile.
În total, 150 de baze mari și 100 de baze de dimensiuni mai mici vor fi construite ca parte din acest proiect la nivel național, se precizează pe site-ul FRF.
Proiectul prevede minim 13.400 de metri pătrați, astfel încât să se poată construi vestiare, tribune de 500 de locuri pe scaune și parcare. Suprafața de joc este sintetică.
Ce se întâmplă la Sibiu?
În anii 2019-2020, în urma consultărilor dintre FRF și AJF Sibiu s-au identificat 5 baze sportive care urmau a fi reconstruite: Șelimbăr, Ocna Sibiului, Copșa Mică, Tălmaciu, Ighișu Nou. Niciuna nu e azi finalizată iar viitorul lor e în ceață.
Președintele AJF Sibiu, Ioan Duma, a explicat pentru sportulsibian.ro situația fiecărei baze în parte.
Ocna Sibiului – stadion nou, aproape finalizat dar nu prin CNI
Baza sportivă de la Ocna Sibiului a fost reconstruită complet și este aproape finalizată dar orașul de lângă Sibiu a preferat să renunțe la colaborarea cu FRF și CNI și să lucreze cu fonduri de la bugetul local. Ritmul lucrărilor a încetinit în ultimele luni dar stadionul principal are deja montat gazonul natural și tribuna construită. În jurul arenei principale sunt deja construite terenuri de minifotbal, tenis și volei, nefinalizate.
Șelimbăr – pasul pe loc de mai bine de 1 an
Dintre stadioanele realizate prin CNI, Șelimbărul e singurul la care au demarat lucrările. De luni bune de zile nu se mai lucrează deloc. A fost pregătit terenul pentru suprafața de joc iar dealul unde se va construi tribuna a fost terasat. Lipsesc suprafața sintetică de joc, tribuna, noctura și vestiarele (clădirea e construită ”la roșu”).
Tălmaciu
Arena din Tălmaciu a fost aleasă în urma performanței echipei locale de juniori care în 2019 a luat locul 5 pe țară, ne-a confirmat președintele clubului FC Tălmaciu, Adrian Bârză.
Stadionul aparținea fabricii Românofir și a fost nevoie ca Primăria Tălmaciu să achiziționeze întreaga bază, procedură încheiată cu succes în decembrie 2021. În perioada următoarea s-au făcut studii geo care au reconfirmat povestea bătrânului stadion din Tălmaciu. „În anii ’40 când englezii care patronau fabrica Firu Roșu (Românofir) au construit stadionul au săpat cât un bloc de 4 etaje, au umplut cu piatră mare și piatră măruntă deasupra. A fost imposibil de săpat acum mai mult de 5 metri. Se mirau și cei care au făcut studiile geo, nu au mai văzut așa ceva. Gazonul are un drenaj foarte bun, niciodată nu stă apa pe el”, a povestit Adrian Bârză pentru sportulsibian.ro. În acest moment, stadionul e în faza de licitație.
Ighișu Nou
Lângă Mediaș, o nouă bază sportivă ar fi putut fi deja de mare ajutor pentru cluburile medieșene, la Ighișu Nou. „Proiectul e blocat aici din cauza unor proprietari care nu vor să vândă, să cedeze câțiva metri pătrați pentru a intruni cei 13 400 m2 necesari construcției stadionului. Primăria a întocmit toate demersurile dar nu-i poate convinge pe respectivii proprietari să vândă”, spune Ioan Duma, președintele AJF Sibiu.
Copșa Mică
A cincea locație selectată de FRF este Copșa Mică dar nici aici nu a intrat măcar un utilaj în teren. Ioan Duma: „Terenul nu e suficient de plat, mai trebuie rupt din deal, e o porțiune care aparține de Drumul Județean. Nu știm când se va interveni”.