Material semnat de Casian Șoneriu și Dănuț Florescu.
Pe lângă lupta din teren și miza strict fotbalistică, la Sibiu vorbim în aceste zile și despre organizare, imaginea orașului și trăirile suporterilor. Iar Sportul Sibian a stat de vorbă atât cu Alexandru Cândea, șeful Departamentului de Evenimente al FRF, dar a luat și pulsul suporterilor care vor veni la finală.
Cu cât ne apropiem de finala Cupei României, cu atât mai mult intrăm în vria pe care o provoacă un astfel de eveniment fotbalistic. Cu toate lacunele acestui sistem în care s-au disputat meciurile , iată că avem și un lucru bun: două echipe cu nume și istorii frumoase, dar cu destul praf pe vitrinele de trofee, se vor înfrunta la Sibiu, iar fanii acestora arată în aceste zile că fotbalul este cu adevărat pentru suporteri. Biletele au dispărut rapid și pare că ar fi fost nevoie de încă un ”Municipal” sibian pentru a cuprinde dorința spectatorilor de a asista la acest meci.
Și pentru a afla și lucruri din spatele cortinei, am încercat să aflăm câteva detalii din bucătăria internă a organizării acestui eveniment, prin vocea lui Alexandru Cândea, șeful Departamentului de Evenimente al FRF.
-Ce înseamnă organizarea Cupei României la Sibiu din perspectiva FRF?
A.C. : Organizarea Cupei României Betano la Sibiu reprezintă o oportunitate importantă pentru FRF de a aduce un eveniment de prestigiu într-un oraș cu o istorie bogată și o comunitate fotbalistică pasionată. De asemenea, este o șansă de a pune în valoare infrastructura sportivă locală și de a contribui la dezvoltarea fotbalului regional.
-Care sunt așteptările dumneavoastră de la meciul de mâine?
A.C. : Ne așteptăm la un meci de înaltă calitate, disputat cu fair-play și determinare de ambele echipe. Sperăm ca partida să fie spectaculoasă, iar suporterii să creeze o atmosferă electrizantă în tribune. De asemenea, dorim ca evenimentul să fie unul fără incidente și să reprezinte un exemplu pozitiv pentru fotbalul românesc. Un alt aspect important este să oferim o experiență memorabilă fanilor prezenți la stadion.
-De ce a fost ales Sibiul în detrimentul altor orașe?
A.C. : Sibiul a fost ales datorită mai multor factori. În primul rând, orașul dispune de o infrastructură sportivă adecvată, inclusiv un stadion modern care poate găzdui un eveniment de această amploare. În al doilea rând, comunitatea locală este cunoscută pentru pasiunea sa pentru fotbal, iar organizarea Cupei României aici atrage mulți suporteri. În plus, Sibiul are o capacitate logistică și turistică suficient de bine dezvoltată pentru un astfel de eveniment, lucru pe care l-am experimentat deja anul trecut.
-Cupa a ajuns deja la Sibiu? Poate fi văzută de suporteri?
A.C: Da, Cupa a ajuns deja la Sibiu, însă ea este la stadion pentru evenimentele care au loc azi, mă refer la antrenamentele oficiale și conferințele de presă.
-Veți face ceva special astfel încât suporterii să se apropie mai mult de fotbalul românesc și de această competiție?
A.C: Aceasta este una dintre perspectivele de care colegii din zona comercială țin cont în momentul în care încheie diferite parteneriate. Este un efort comun al FRF și al partenerilor Cupei de a activa suporterii și de a-i aduce mai aproape de echipele pe care le susțin și, desigur, de competiția Cupa României.
A fost cerere mare de bilete din ambele părți, iar sold-out-ul a fost cuvântul de ordine extrem de rapid. Dacă la hunedoreni ne așteptam, având în vedere vecinătatea cu Sibiul, gălățenii lui Dorinel s-au organizat ca la carte-mai cu sprijin, mai pe cont propriu-și vor invada străzile orașului gazdă, având așteptări mari de la favoriți:
La finala aceasta nu există altceva decat gândul că Oțelul va juca în Europa League în sezonul viitor. Singurul trofeu intern pe care Oțelul nu-l are în palmares va fi, tot pe 15 mai, ziua în care s-a luat titlul din 2011, sărbătorit, de data asta, departe de casă, la Sibiu. Nu îmi puteam imagina că Oțelul poate avea un sezon atât de bun cum a fost acesta, mai ales că a avut cel mai mic buget din prima ligă.
Vor fi peste 4000 de gălățeni la meci, iar atmofera pe care o vor face va fi una incredibilă, sunt convins de asta. Oțelul este una dintre echipele care joacă mereu acasă cu stadionul aproape plin, iar entuziasmul înainte de finală este remarcabil!
Dacă Oțelul va arăta în sezonul următor mai bine decât în acesta înseamnă că Oțelul se va bate pentru un loc în primele 3-4 din România.”
Andrei Grecu, jurnalist Pro TV.
Dincolo, e de așteptat să vedem hunedoreni cu grămada, care speră să își impingă echipa către primul trofeu important al clubului. E cunoscută prietenia dintre suporterii corviniști și cei steliști, iar ”Corvinu! Corvinu!” se va auzi și cu accent bucureștean:
Sincer, cred că acest meci o sa depășească așteptările. Toată lumea credea că rețeta perfectă ar fi cu ”U” Cluj in finală, pentru că s-ar fi umplut stadionul și ar fi fost bătaie pe bilete. Uite că pentru Oțelul vor veni oameni și din diaspora si vom avea parte de aceeași situatie, deși Galatiul fiind la aprox 500 de kilometri distanță.
Îmi pare rău că finala nu e într-o zi de weekend, campionatul fiind terminat, pentru că ar fi fost mai ușor pentru toată lumea să vină la Sibiu, dar mobilizarea e mare de ambele părți.
Eu o să trăiesc meciul din peluza Corvinului, fiind stelist. Cel mai bun loc din care să vezi un meci de fotbal rămâne peluza.”
Răzvan, suporter stelist.
Vă reamintim că finala Cupei României se joacă mâine, de la ora 20:30, pe Stadionul Municipal din Sibiu.