Momente speciale pentru iubitorii kartingului din Sibiu. La inițiativa echipei Road Runner Racing Team, echipă a Sibiului care participă în campionatul național de karting, ultima etapă a campionatului a concursului școlii de pilotaj a fost încununată cu sărbătorirea a 55 de ani de la nașterea kartingului în oraș.
DECLARAȚIA LUI VIOREL NICOARĂ – ORGANIZATOR ȘI REPREZENTANT ROAD RUNNER RACING TEAM
Am legat aceste două evenimente ca să fie un schimb de generații. Copiii să fie încântați că vor cunoaște primii kartiști care și-au desfășurat activitatea începând cu anul 1969. Ei au fost cei care au luat cunoștință cu mâinile murdare, cu reglajele, improvizațiile din perioada respectivă. Astăzi find un sport mult mai dezvoltat decât în anii respectivi.
În același timp comemorăm prin acordarea a două trofee memorialul Nicu Tatu și memorialul Ioan Nicoară. Sunt doi dintre părinții acestui sport în Sibiu.
Prima dată s-a început la casa pionierilor, iar apoi au fost diverse firme care au sprijinit kartingul în oraș.
VEZI ÎNTREGUL INTERVIU VIDEO
DECLARAȚIA LUI NICU IVAN – Practicant al kartingului în anii 70
În Sibiu a luat naștere acest sport tehnico – capacitiv care a capacitat mai ales copiii și tineri. Casa pionerilor, unde unul dintre primii instructori a fost profesorul Ioan Nicoară și Nicu Tatu care a fost unul dintre conducătorii de cluburi cu profil de karting. Cunoscutul automobilist Nicolae Tatu. La Casa Pionerilor s-au perindat pe rând o groază de copiii și de instructori. Călinoiu, Hugo Schaser și mulți alții. Erau mulți copiii din care au selectat elementele de performanță pentru cluburile sibiene înființate pe lângă întreprinderile IUPS Retezat și IPA Sibiu. La Retezat, pe lângă nea Nicu Tatu, antrenorul nostru și mentorul acestui club, sprijiniți de directorul Tănase și de inginerul Dragoș Linescu am reușit să implementăm o nouă clasă în competițiile de karting, clasa 2X100. Ne-am luat după ce se paractica în lumea internațională. Aveam motoare de drujbă Retezat pe care prin contribuție proprie a membrilor clubului de karting și inginerilor fabricii le-am ridicat la putere de aproape 10 cai, ceea ce a însemnat foarte mult.
În acest fel am reușit să facem sport uzând de ceea ce se făcea zilnic în fabrică. Se construiau motoare de drujbă, se construiau alte mașinării pentru uz civic, uz gospodăresc și am reușit să facem și sport. Al II-lea club unde ne-am retras după ce am încheiat socotelile cu IUPS Retezat a fost IPA Sibiu. IPA a avut un club foarte puternic de promovare a sportului cu motor. Acesta find automobilismul și motociclismul. Pe lângă el a funcționat și clubul de karting. A fost o perioadă în care sibienii s-au lansat cu o serie de inovații tehnice care ne-au plasat undeva sus în elita kartingului românesc.
Au apărut clasele de 125,175,250, am apărut cu primele karturi carenate. Aici îmi aduc aminte de unul dintre colegii noștri, Dan Adamache, care alerga la clasa 50 împreună cu subsemnatul. Eu îmi mai aduc aminte de numărul meu de licență și de concurs – 171. Eram nu printre cei mai vrăjmași din față, dar nici printre ultimii din coadă. Au fost perioade foarte bune și foarte frumoase. Mai târziu au apărut și alte elemente ca și Jean și Ovidiu Tatu care au devenit și campioni balcanici într-o anume perioadă.
Cam asta este povestea kartingului sibian. Ce trebuie spus despre evenimentul de astăzi, cele două memoriale, Nicoară și Tatu, este faptul că cineva care într-o anumită perioadă nu era printre noi în Sibiu s-a gândit și am debutat cu aniversarea celor 50 de ani de karting. Îl numesc pe Dan Adamache, inițiatorul acestei chestiuni. Iată-ne că acum suntem la aniversarea celor 55 de ani, aniversare care sper să se prelungească cel puțin peste sfârșitul meu pământesc.
Cei de la Road Runner Racing se află pe Șoseala Alba Iulia 79 din Sibiu – lângă Metro Sibiu
Informații suplimentare – 0772 741 642 și info@karting.ro – Facebook & Instagram