Un material de Dănuț Florescu și Adrian Brătoiu (video)
Jucători tineri și talentați am mai văzut, dar am ridicat din sprâncene când pe radarul nostru a apărut Nicol Bogdan, o foarte tânără antrenoare de doar 20 de ani. Așa că e clar că am fost plini de curiozități legate de încheierea unei posibile cariere de jucătoare profesioniste de baschet, dar și despre cum ia Nicol în serios această meserie de „coach”.
Am găsit-o la sală, asistând la antrenamentul unuia dintre colegi și aveți ocazia să cunoașteți un copil-antrenor, dar care ne-a garantat că îi place foarte mult să îi antreneze pe minibaschetbaliștii care ajung în sala celor de la CSU Andu Sibiu.
„Am arbitrat, am fost oficial, tot timpul eram în sala de baschet.„
Sportul Sibian – Nicol, ne-am obișnuit să vorbim cu jucătoare tinere, dar e surprinzător și pentru noi să avem alături o antrenoare așa de tânără. Cum de antrenezi și nu ești jucătoare în acest moment?
Nicol Bogdan – Toată lumea mă întreabă lucrul acesta. Eu am fost jucătoare timp de nouă-zece ani și după aceea am avut o operație complicată la genunchi, iar după aceea a trebuit să aleg, după recuperarea de 100%, dacă vreau să revin pe teren sau să antrenez. Eu știam de mai mult timp că vreau să antrenez, pentru că tot timpul am avut asta în cap. Nici eu nu am crezut că o să fie atât de repede, dar mă bucur foarte mult și îmi place calea pe care o urmez.
Sportul Sibian – Ok, dar care a fost principalul lucru care te-a tras de partea antrenoratului?
Nicol Bogdan – Mie îmi plac foarte mult și copiii. La fosta mea echipă am fost și căpitan, domn’ profesor mă mai lăsa de multe ori să controlez echipa pe plan psihologic și pe plan sportiv, chiar să conduc antrenamente dacă el nu era prezent, ca să nu pierdem din antrenamente și de acolo am început ușor, ușor să-mi creez plăcerea pentru a preda și de a face exerciții pentru lumea baschetului micuț.
Sportul Sibian – Dar discutând sincer, au contat și alte variabile în această decizie? Nu ai fi văzut cariera de jucătoare bună pentru tine, față de cea de antrenor?
Nicol Bogdan- Nu am văzut-o deoarece am văzut cum am evoluat eu ca jucător și mi-am dat seama că după operație nu am mai fost la fel ca înainte. Astfel că am ales ca mai bine să merg pe drumul acesta, pentru că este ceea ce mi s-a pus pe tavă și am zis că de ce nu?. Mai ales că are legătură și cu copiii, pot rămâne și acasă cu toate chestiile pe care le mai am aici, eu încă mai și arbitrez uneori la juniori, deci totul s-a mulat foarte bine pe situație.
Sportul Sibian – Spuneai că totul ți s-a pus pe tavă. Hai să vedem cum a ajuns această tavă la tine.
Nicol Bogdan – Nu vreau să sune ca și când am primit totul…eu am fost în lumea baschetului de mică: am arbitrat, am fost oficial, tot timpul eram în sala de baschet. La un moment dat Andu (n.r. – Andu Hanea) a venit spre mine și m-a întrebat dacă vreau să încep deja cu copilașii și am zis „normal că da”, eram în extaz total. Știam că asta voi face, numai că nu mă așteptam să vină atât de repede, dar pentru mine este un challange (n.r. – provocare), iar până acum m-am descurcat destul de bine.
Sportul Sibian – Să înțeleg că Andu este responsabil pentru acest „brânci” pozitiv în lumea antrenoratului.
Nicol Bogdan – Da, da. În același timp și eu, pentru că eu am fost aici (n.r. – în lumea baschetului sibian).
Sportul Sibian – Și acum iată-te în sală, alături de niște copii foarte mici, care acum fac cunoștință cu baschetul. Cu ce beneficii sper să rămână acești copii, astfel încât să treacă la nivelul următor?
Nicol Bogdan – E foarte greu să le implementezi bazele baschetului la vârste foarte fragede. Adică să înțeleagă un pic cum să alerge, cum să dribleze corect, în același timp, să-și se coordoneze alergarea cu driblingul, etc. Pur și simplu, eu sunt aici pentru a le arăta foarte multe din baza baschetului și nu vreau să fac lucruri foarte complicate, astfel încât să aibă foarte bine baza. Iar de acolo, treptat, să-și construiască drumul înspre performanță sau ce își doresc ei. Dar, pentru mine e important să îi învăț tot ce ține de baza baschetului și totul să fie cât mai corect.
„Nu am avut deloc probleme cu părinții, m-au respectat, mai ales că m-au văzut așa de tânără, mi-au oferit încredere.”
Sportul Sibian – Cred că mulți dintre noi ar fi curioși să afle cum ajung micii baschetbaliști la sală. Ce îi atrage?
Nicol Bogdan – Pot să vorbesc despre cei din grupa mea. Având în vedere că și eu sunt mai tinerică, lor le place, mai ales că este o prezență feminină, nu neapărat cineva care îi bagă în sperieți. Pur și simplu îi atrage jocul, asta trebuie să faci cu ei la vârstele mici. Trebuie să îi faci să îi atragă baschetul, pentru că la vârsta lor nu se explică și nu se poate juca baschetul fel cum se vede la televizor sau în alte competiții mult mai înainte. Pentru ei acum e vorba de joacă, alergat și socializare.
Sportul Sibian – Am înțeles. Vorbeai de latura feminină, de protecție să-i spunem. Să înțeleg că și părinții apreciază acest aspect?
Nicol Bogdan – Da. Să știi că nu am avut deloc probleme cu părinții, m-au respectat, mai ales că m-au văzut așa de tânără, mi-au oferit încredere. Am fost cu ei la Vâlcea, la Oradea, nu au fost probleme de neîncredere. E vorba foarte mult de încredere.
Sportul Sibian – Totuși, au fost și cazuri în care părinții nu au avut încredere în tine din cauza tinereții?
Nicol Bogdan – Da, este normal acest lucru, dar eu nu vreau să trag atât de tare de ei, astfel încât să nu-i mai lase pe copii la baschet. Scopul meu aici este să îi fac să le placă baschetul, să vină din ce în ce mai mult la sală, să se joace și să învețe din ce în ce mai mult baschet. Și da, să aibă încredere și în mine.
Sportul Sibian – E foarte bine că ești pasionată de baschet, dar în momentul de față ți-ai creionat un obiectiv în cariera de antrenor sau deocamdată e un mediu de învățare?
Nicol Bogdan – Pentru mine este ceva de viitor. Tot timpul mi-am dorit să fiu în această lume a baschetului și mai ales să antrenez. Acum nu pot să visez la lucruri foarte mărețe, dar vreau să învăț cât sunt aici și să iau de la fiecare câte ceva. Vreau să îi învăț pe copii și ei să mă învețe pe ei, cam asa iau această relație. Apoi vreau să termin facultatea, să îmi iau licența și voi vedea unde mă duce drumul.
„Eu încerc să vorbesc foarte mult cu copiii, pentru că poți să nu vorbești destul cu ei.„
Sportul Sibian – Apropo de copii: care a fost lucrul cel mai important pe care l-ai învățat de la un copil până acum?
Nicol Bogdan – Răbdarea. Și că fiecare copil este total diferit și un lucru pe care vreau să îl aplic cu unul, nu va merge ci celălalt.
Sportul Sibian – Urmează o întrebare delicată. Care ar fi principalele trei greșeli pe care le-au comis antrenorii tăi și nu ai dori să le repeți?
Nicol Bogdan – Nu mi-ar plăcea să mă enervez din lucruri stupide, rapid și fără să le explic. Mi s-a întâmplat ca jucătoare să fi făcut o greșeală, dar să nu mi se explice ce am făcut greșit. După aceea rămâneam în aer și nu înțelegeam. Eu încerc să vorbesc foarte mult cu copiii, pentru că poți să nu vorbești destul cu ei. Ok, faci antrenamente, le explici, dar pe lângă asta eu simt că este important să explici un pic mai mult ce au de făcut și să și înțeleagă. În același timp, trebuie să înțelegem că generațiile s-au schimbat. Eu, cum sunt mai aproape de vârsta lor, știu cum am fost când jucam, astfel că îmi e mult mai ușor să mă pun în mintea lor.
Sportul Sibian – Te provoc la final cu ceva. Să facem un mic slogan pentru părinții care ar vrea să își aducă puștii la baschet, dar deocamdată nu sunt hotărâți.
Nicol Bogdan – Haideți, cu mare încredere, eu sunt aici pentru copiii dumneavoastră. Nu doar pentru sport, dar și pentru a le deschide orizonturile pe partea de socializare, pe parte psihologică, dar și emoțională.
După interviurile cu Andu Hanea și patru antrenori de la grupele de juniori ale clubului CSU Andu Sibiu, data viitoare ne vom întâlni cu un baschetbalist de referință al vulturilor mici, pe numele lui Sebastian Schipor. Sebi este vicecampion național la U16 și vom afla de la el cum se trăiește o finală, dar și ce decizie surprinzătoare vrea să ia atunci când cariera lui va ajunge la profesioniști.
VEZI INTERVIUL CU NICOL BOGDAN ÎN FORMAT VIDEO