România înfruntă astăzi Slovacia, de la ora 19, pe Weldstadion, din Frankfurt. În cazul unui egal ambele echipe merg mai departe în șaisprezecimile Euro 2024, în ultimele zile discutându-se intens despre posibilitatea unui „blat” între cele două naționale.
Nu știm ce se va întâmpla în meciul de astăzi, dar un lucru este cert: nu prea ne așteptam ca în ultima etapă a fazei grupelor România să fie la mâna ei și să aibă șanse de calificare chiar și cu o înfrângere. Eram obișnuiți să facem calcule și până acum, dar mai tot timpul depindeam de alții și era vorba doar de niște speranțe ale suporterilor. De data aceasta, însă, mingea este în terenul nostru, iar egalul sau victoria în meciul împotriva slovacilor antrenați de Calzona ne oferă biletele pentru încă o reprezentație la acest turneu final.
Slovacia
Înaintea debutului de la Euro 2024, jurnalistul slovac Martin Rendek prognoza în cunoscuta revistă FourFourTwo că echipa țării sale nu va face prea multe lucruri bune la acest turneu final:
Nu va depăși (n.a.- Slovacia) nici România, care va termina în spatele Ucrainei și Belgiei.”
Martin Rendek
Iată cum fotbalul rămâne un sport surprinzător, iar cele două echipe pot merge braț la braț mai departe, în cea mai echilibrată grupă din Germania.
Slovacii s-au calificat la Euro după ce au terminat pe locul secund o grupă din care au mai făcut parte Portugalia, Luxemburg, Islanda, Bosnia și Herțegovina, plus Liechtenstein. Aceștia sunt la a treia participare la un campionat european, după cele din 2016 și 2020, cea mai mare performanță fiind atingerea șaisprezecimilor în 2016.
Punctul forte al acestei naționale îl reprezintă disciplina tactică. Lotul de jucători și-a schimbat mentalitatea, odată cu venirea antrenorului italian Francesco Calzona, acesta reușind să îmbunătățească rezultatele Slovaciei mai mult decât s-ar fi așteptat suporterii acestei echipe. De altfel, antrenorul italian a început meciurile contra Belgiei și Ucrainei cu aceiași 11 jucători, arătând că are un nucleu pe care se bazează.
La capitolul joc, slovacii se aseamănă cu băieții lui Edi Iordănescu, aceștia stând bine în defensivă și nepracticând un presing avansat, bazăndu-se foarte mult pe intercepțiile în propria jumătate, pe exactitatea paselor lui Lobotka, dar și pe duelurile câștigate de jucătorul lui Napoli la mijlocul terenului.
Dacă ar fi să alegem și un punct slab, acela ar fi golurile puține pe care le marchează adversarii noștri. De aceea, este foarte probabil ca aceștia să construiască răbdători și să spere că Schranz își va continua forma bună și va înscrie cel de-al treilea gol al său la acest turneu.
De-alungul timpului, cele două echipe s-au întâlnit de 11 ori, slovacii având o singură victorie -în 1942-, în timp ce tricolorii au ieșit învingători în cinci rânduri. Ultima întâlnire pe care am avut-o contra slovacilor a fost în 14 august 2013, într-un amical dinaintea „dublei” cu Ungaria și Turcia. Acel meci s-a terminat 1-1, goluri Bogdan Stancu și Sestak. Acel meci a fost al 87-lea disputat de Victor Pițurcă la cârma naționalei, astfel acesta devenind selecționerul român cu cele mai multe meciuri. Acest lucru nu i-a oprit pe fanii români să îi ceară demisia chiar la acest meci, pe fondul nemulțumirilor legate de jocul prestat.
România
După o grupă câștigată cu mult noroc, puțin fotbal, dar cu mult spirit de echipă, naționala noastră ne-a depășit așteptările, chiar dacă nu a mai produs surpriza și în meciul cu Belgia. Chiar și așa, meciul împotriva „dracilor roșii” nu a arătat rău, ai noștri producând faze bune de poartă prin Radu Drăgușin sau Denis Man. Totuși, meciul împotriva unor jucători extrem de buni ai Belgiei, dar care nu arată deloc ca o echipă, ne-a arătat care ne sunt limitele. Tricolorii nu au mai avut aceeași legătură între ei precum la primul meci, atunci când se încurajau după fiecare reușită, iar asta a dăunat. Am părut mai slavi fizic, mai indisciplinați în defensivă, astfel că jucătorii au fost puși de multe ori ori situația de a juca unu la unu contra lui Lukaku, De Bruyne sau Doku, iar imaginea nu a fost prea frumoasă pentru suporteri.
După ce a lipsit în primul meci, din cauza unor probleme medicale, fiind înlocuit de Florinel Coman, Valentin Mihăilă a revenit pe teren în al doilea meci, dar randamentul să nu a fost dintre cele mai bune, acesta fiind în umbră de cele mai multe ori. De altfel, jucătorul Parmei a fost schimbat în minutul 68 cu Ianis Hagi și suntem curioși dacă selecționerul va opera vreo schimbare pe acel flanc înaintea meciului contra Slovaciei.
Un egal ne-ar duce cu siguranță mai departe, așa că e de așteptat ca băieții noștri să nu se avânte în atac, nu că ar fi făcut-o prea mult până acum. Propriu-zis, noi nu avem un bloc ofensiv în adevăratul sens al cuvântului, bazându-ne foarte mult pe execuțiile lui Stanciu sau incursiunile lui Denis Man, jucători ce au fost destul de timizi la ultimul meci.
Chiar dacă pe Transfermarkt avem jucători mai slab cotați decât slovacii ( 92 milioane euro vs. 156 milioane euro), cred că avem toate șansele să mergem mai departe, fără a sta la mâna meciului Belgia-Ucraina. După părerea mea, cheia ar fi câștigarea jocului la mijloc, acolo unde Lobotka este stăpân pe situație și are un procentaj de 84% la pasele trimise în față, dar și stoparea pericolului din flancuri, venit din partea lui Haraslin și Schartz.