Între 19 și 24 august, la Mediaș se desfășoară o tabără ce are ca scop perfecționarea aruncării de la distanță pentru baschetbaliștii și baschetbalistele din generațiile 2007-2010. Antrenorul emerit Octavian Șerban și Răzvan Bratoloveanu, jucător la CSM Târgu-Jiu ne-au oferit impresiile lor despre evenimentul la care participă.
Mare adunare baschetbalistică la Mediaș, acolo unde 67 de baschetbiști, fete și băieți, participă la o tabără de perfecționare sub egida Federației Române de Baschet. Scopul? Aruncări mai bune de la distanță pentru tinerii sportivi, dar și un prilej de socializare pentru aceștia.
Participanții au venit la Mediaș fie gratuit, cu subvenție din partea Federației, fie plătind o taxă de 1200 de lei. De asemenea, sportivii locali au avut posibilitatea să participe gratuit la antrenamentele susținute în Sala „Octavian Șerban”. Acolo, cu toții au avut ocazia să învețe meserie chiar de la „patronul” sălii, maestru emerit al sportului și cel care a scos pe bandă rulantă baschetbaliștii cu nume în România, dar și foarte buni aruncători de trei puncte.
Am stat de vorbă cu Octavia Șerban, încercând să aflăm de la acesta care ar fi secretul unei aruncări bune de trei puncte.
Secretul unei aruncări bune de trei puncte? Aruncarea se exersează de mic. Cei mai buni sportivi pe care i-am învățat eu, i-am luat încă din clasa a II-a. Sigur că toți vor să arunce din prima dar e un proces îndelungat. Când sunt mici coșul e prea sus, nu au forță în brațe, trebuie s-o iei treptat, mai de aproape, apoi de la distanță. Și foarte multe antrenamente, multă muncă, ăsta e secretul.”, a declarat Octavian Șerban.
Întrebat pe cine ar desemna ca fiind cel mai bun shooter (n.r.-aruncător) al României, din toate timpurile, acesta nu a stat deloc pe gâmduri: „Claudiu Muntean e cel mai bun aruncător, n-am niciun dubiu.” Claudiu Muntean sau Domn’ Profesor, așa cum îl știu fanii CSU Sibiu, este cel care a contribuit la cele două titluri ale galben-albaștrilor, în mintea celor care l-au văzut jucând rămânând aruncările fantastice de la distanță.
Un alt antrenor care a contribuit la pregătirea sportivilor prezenți a fost Răzvan Bratoloveanu, baschetbalist activ la CSM Târgu Jiu. Acesta ne-a mărturisit că totul merge conform planului, iar Mediașul a fost ales tocmai pentru faptul că este un oraș reprezentativ pentru baschetul românesc, de unde au plecat baschetbaliști mportanți, trecuți prin mână aceluiași Octavian Șerban:
Este o tabără dedicată sportivilor născuți în anul 2007, 2008, 2009 și 2010. Se bazează, în primul rând, pe procedeul de aruncare, încercăm să perfecționăm și să învățăm corect aruncarea. Până în prezent, toți sportivii au răspuns destul de bine la cerințele noastre. Încercăm să muncim cât de bine se poate, avem două antrenamente pe zi. De asemenea, am avut și alte activități care să ne dezvolte din punct de vedere personal, ca să mai socializeze copiii. În continuare o să muncim, mai avem până sâmbătă, după care fiecare se întoarce la casa lui și bineînțeles că va trebui să muncească, pentru că numai așa ne putem îmbunătăți toate elementele din jocul de baschet.
Sportivii și sportivele sunt de la cluburi din toată țara, Sibiu, Mediaș, Iași, Târgoviște, Craiova, etc. S-a ales Mediașul pentru că aici este o o școală foarte bună de aruncător, formată de domnul profesor Octavian Șerban, care a scos sute de jucători pentru loturile naționale de juniori și seniori”, a declarat Răzvan Bratoloveanu.
Pe lângă Octavian Șerban și Răzvan Bratoloveanu, ceilalți antrenori prezenți sunt Dan Calancea, Coca Nițulescu, Andreea Lazăr, Dan Popa și Cătălin Ciucu. Se pare că tot la Mediaș, Federația Română de Baschet plănuiește deschiderea unei academii ce va purta numele „Octavian Șerban.”