”Presiunea mai mare e pe adversari, când joacă împotriva noastră”
În timp ce fotbalul nostru mare devine din ce în ce mai mic, pare totuși că stofa noastră de români mingicari și-a găsit sportul perfect: minifotbalul.
Altădată un sport de duminică, minifotbalul a căpătat în ultimii ani anvergura unei discipline serioase și vine puternic către masa de fani care dorește mai mult spectacol. Unde mai pui că România e una dintre națiunile de top în acestă mișcare, astfel că e rețeta perfectă pentru a mai antrena un pic mușchiul mândriei.
Minifotbalul are și el Champions League-ul lui, care nu e mini chiar deloc. Anul acesta se înfruntă 26 de echipe din 19 țări, iar toată bătălia s-a încins la Oradea. Epicentrul este în sala Antonio Alexe, unde gazdele au dat pentru câteva zile parchetul pe gazonul sintetic, iar toate reflectoarele bat pe campioana în exercițiu, AEK Oradea. Aceștia sunt campionii la zi ai competiției și vor din toate puterile să nu le deranjeze nimeni trofeul din vitrină.
Deja, la ora publicării acestui articol, AEK este în optimi, având 3 victorii și 20 de goluri marcate.
Iar unul dintre apărătorii blazonului orădean e chiar Mircea Popa, Ciucă pentru cunoscători, care chiar dacă e „în focuri” a acceptat să pasăm câteva întrebări și răspunsuri.
”Este ceva extraordinar pentru minifotbalul din România ca Oradea să organizeze Champions League”
D.F – Ai participat la multe competiții la nivel înalt, naționale și internaționale. Cum ți se pare, la nivel organizatoric, toată mișcarea de la Oradea?
M.P – Da, am participat la multe competiții și pot spune că este ceva extrordinar pentru minifotbalul din România ca Oradea să organizeze Champions League, mai ales că se joacă și în sala Antonio Alexe, unde a fost pus gazon sintetic. Sunt de apreciat eforturile domnului Spiros Baltsavias, care a muncit să aducă acest turneu la Oradea.
D.F – Chiar și cum atâta experiență acumulată, mai sunt emoții înaintea unei astfel de competiții?
M.P – Emoții sunt tot timpul, cred că e normal. Mai bine spus, sunt emoții constructive, de bucurie, nu simt vreo teamă înainte de vreun joc.
D.F – La această competiție sunt 24 de echipe din 19 țări, ceea ce ne arată că minifotbalul contează la nivel european. La nivel de dezvoltare a acestui sport, cum vezi România în comparație cu alte țări?
M.P – Cred că România, Cehia, Ungaria și Bulgaria sunt cele mai bine organizate. Ușor, ușor intră și azerii pe această listă, echipele lor având numai jucători de futsal la această competiție.
D.F – La meciul vostru împotriva celor din Livorno au fost peste 2000 de spectatori. Se apropie minifotbalul de notorietatea fotbalului mare?
M.P – Nu cred că se pune problema să ajungă chiar până acolo, dar eu simt că o să aibă amploare din ce în ce mai mare.
D.F – Știm că la Oradea s-a creat pentru acest turneu un fel de dream team alcătuit din jucători de națională. E și mai mare presiunea sau joci mai lejer, știind ce valoare aveți cu toții?
M.P – Da, chiar s-a creat un deam team, mai ales că suntem cu toții prieteni. Suntem 4-5 jucători noi față de lotul vechi al celor de la AEK și pot spune că formăm o familie. Suntem deținătorii trofeului și e normal să fie presiune. Eu unul simt plăcere când joc sub presiune și cred că presiunea și mai mare e la adversari, când joacă împotriva noastră.
”Aștept să termin cu bine Champions League și apoi o să văd la ce echipă merg”
D.F – Lăsăm un pic echipele de club. Ce ți-ai pus în gând la echipa națională?
M.P – Dacă o să fiu convocat și sănătos, următorul scop este să câștigăm Campionatul Mondial din Emiratele Arabe Unite, din 26 octombrie.
D.F – Unde te mai vedem jucând în Sibiu?
M.P – Aștept să termin cu bine Champions League și apoi o să văd la ce echipă o să merg. Echipe sunt atât din Sibiu, cât și din afara orașului, dar voi lua o hotărâre după această competiție.
Mircea Popa ”Ciucă” este dublu campion național, câștigător de Champions League, câștigător al cupei și supercupei României, cvadruplu campion european cu naționala, plus două cupe intercontinentale, dar și două ”bronzuri” la campionatul mondial.