Ieri s-a deschis noua bază sportivă Obor pe care va fi greu s-o diferențiem de acum, ca denumire, de vechea bază Obor. Organizată ca un eveniment, ziua deschiderii a fost în mare măsură un succes, reunind laolaltă autorități locale, juniorii mai multor cluburi sportive din Sibiu împreună cu vedetele, cu sau fără ghilimele, ale celor de la FC Hermannstadt și CSU Sibiu.
S-a tăiat panglica, a cântat muzica, de azi e liber la sport. Gratis pentru terenurile mici de minifotbal, handbal, volei, baschet, ping-pong, cu bani pentru terenul mare de iarbă. 2000 de lei pentru un meci, similar chiriei cerute de vecina bază Obor, privată. O oră de antrenament e 600 de lei. Tarifele se aplică, la modul practic, doar echipelor de liga a IV-a și de juniori pentru că terenul nu poate fi omologat mai sus de acest nivel. Dacă suprafața de joc e cea corectă și excelentă calitativ, Jandarmeria nu poate omologa accesul spectatorilor, lipsa unui centru de comandă, a unui sector pentru oaspeți și multe altele. Altfel, la solicitarea AJF a fost adus, pe ultima sută, un container-vestiar și pentru arbitri, neinclus inițial în proiect.
În aplauzele și zâmbetele sutelor de sibieni prezenți sâmbătă, le luăm pe rând.
Cinci motive pentru care baza e extraordinară:
👍 Necesitatea ei era absolută, chiar urgentă. Sibiul nu are baze sportive suficiente, astfel cele actuale sunt sufocate. La „Voința”, în Ștrand, au loc și 6 meciuri oficiale într-un week-end pe terenul mare de iarbă, „Cutiuța” și „Pietricica” sunt arhipline, folosite doar pentru antrenamente atât ale juniorilor cât și pentru CSC Șelimbăr sau FC Hermannstadt. Pentru sportul de masă, terenurile din cartiere sau parcuri sunt o raritate. Noua bază arată foarte bine și are un potențial enorm de a deveni un punct zero al activităților și evenimentelor sportive. Infrastructura e modernă, suprafețele de joc impecabile.
👍 Înclinația administrației locale către infrastructura sportivă. E evidentă în ultimii ani și e cu 100% mai mult decât s-a construit sau renovat înainte de 2014 (analizând din 1990 încoace): Stadionul Municipal, pista de atletism, sala de atletism de sub Tribuna II, sala de box, „Cutiuța”, terenurile de sport ale școlilor, terenurile din Parcul din cartierul Ștrand, parcul Belvedere, cele două Skate Park-uri, zone de workout, două noi săli de sport pentru școlile Regele Ferdinand și Nicolae Iorga și noua bază Obor ne arată că viziunea există.
👍 Terenul de fotbal cu iarbă. O necesitate cod roșu. Numărul juniorilor cluburilor de fotbal e la nivel record, terenurile sunt insuficiente pentru ei iar pentru FC Hermannstadt e o opțiune în plus pentru desfășurarea antrenamentelor. Stadionul poate rezolva și problema unui stadion pentru Liga a III-a, inexistent în momentul de față. În ligile naționale de seniori, orașul are o singură echipă, FCH, și un singur stadion, Municipalul, greu accesibil pentru bugetul unui alt club care ar promova în Liga a III-a, în speță Inter sau Voința. Cu mici modificări în privința accesului spectatorilor, noul teren al bazei Obor poate organiza astfel de meciuri.
👍 Gratuitatea. În ciuda prețului ușor piperat pentru terenul mare care poate fi folosit doar de cluburile Ligii a IV-a, de amatori, restul bazei se folosește gratuit. Atât de sportivi și cluburi profesioniste cât și de simpli cetățeni. Pe bază de programare.
👍 Diversitatea sporturilor. Primăria a încercat să eficientizeze la maxim spațiul amenajând terenuri de tenis (în premieră construite la Sibiu), volei, handbal, baschet, ping-pong, minifotbal și fotbal. Estetic, zona are un ușor aspect de penitenciar, cu garduri multe și înalte, porți puține, dar scopul a fost atins. Întreg spațiul va arăta superb la orele de vârf cu sportivi din toate ramurile antrenându-se și socializând unii cu alții. La deschiderea de ieri am asistat la discuții interesante între fotbaliști și tenismeni sau priviri admiratoare către salturile de la Skate Park.
Cinci motive care ne-au încruntat puțin privirile:
👎 Aglomerația. Au fost câteva sute de oameni prezenți sâmbătă la baza Obor. Sute, nu 4-5000, câți sunt în mod obișnuit pe stadionul Municipal la meciurile echipei FC Hermannstadt. Traficul a fost paralizat, din Terezian, întreaga cale a Șurii Mari și până la ieșirile de pe autostradă, din zona Hornbach. Parcarea Skate Park e lesne de înțeles că nu a fost suficientă nici pentru invitați. Un haos general „ajutat” și de nefericita programare a evenimentului într-o zi de vineri, la oră de vârf, 17:30. Sâmbătă dimineața sau duminică, după „Târg”, după ora 15:00, să spunem, e mai pustie zona decât parcarea Mall-urilor în prima zi de Paști.
👎 Barele de jos ale fiecărei porți de acces. La început, mi-am zis că sunt eu împiedicat. Ceea ce nu e exclus. Dar după ce am văzut zeci alte persoane care se loveau de bara de jos atât la intrare cât și la ieșire am realizat că ori grupul împiedicaților e mai mare ori acele bare nu sunt în locul potrivit. Să o punem, totuși, pe seama entuziasmului deschiderii, majoritatea fiind curioasă să facă turul fiecărui teren „cu capul în nori”.
👎 Tribuna terenului mare e, la propriu, sub gard. Orice spectator care vă urmări 90 de minute un meci de fotbal prin plasa de gard împletită în formă de romb aflată la 2 metri în fața sa, e posibil să-și obosească puțin ochii…
👎 Ziua deschiderii a coincis, întâmplător sau nu, cu prima zi de campanie electorală. Sigur, s-a procedat cu stil, fără circul specific Capitalei, fără însemne electorale dar și sibianul de rând e fin observator. Mulți au reclamat că baza ar fi putut fi inaugurată de la finalul anului trecut când era finalizată în proporție de 90% sau măcar din martie, când constructorul Atlas a anunțat pe pagina proprie de Facebook că a finalizat proiectul de la Sibiu. Suntem de acord, avizele ISU, acreditările, nu vin pe loc, dar, probabil, s-ar fi putut da măcar un telefon către AJF, care să ajute din timp cu problema vestiarului arbitrilor, a trasării terenului…
👎 La punctul 5 sunt cârcotaș, dar n-am putut ignora câteva mici neplăceri: yale ale porților defecte, acoperișul băncilor de rezerve tăiat cu cutter-ul, realizat dintr-un policarbonat ieftin prin care a intrat deja apa, dând aspectul de ruginit/înverzit. Plasele de protecție din spatele porților nu sunt deloc ideale pentru a-i proteja pe cei care se plimbă pe alei. Pe de o parte, mingile șutate puternic pot răni alte persoane, pe celelalte laturi, antrenorii și sportive vor căuta serios mingile pe câmpul și canalul din apropiere, mărginit de vegetație înaltă.
BONUS: Mai vrem! Astfel de baze, chiar și la dimensiuni reduse, precum cea din cartierul Ștrand, ar trebui să fie nelipsite din fiecare cartier. Loc este suficient, oriunde. Poate o soluție ar fi și condiționarea extinderii magazinelor Lidl, Kaufland, Penny în oraș de realizarea a două terenuri de sport în propria parcare pe modelul celui de la Dechatlon. Parcările Lidl Rusciorului, Lidl Șelimbăr (fost XXL), Penny Lazaret, Dedeman, Mall Calea Șurii Mari sau Pepco Cireșica beneficiază de spații generoase care permit realizarea măcar a unor terenuri de tenis, baschet sau volei. La fel de necesară e o nouă pistă de atletism și una pentru patinaj viteză.
Chiar dacă am structurat opinia prin 5 argumente pozitive și 5 negative, de dragul obiectivității, baza primește o notă de 9,5 din 10. Oricare din problemele enumerate se vor rezolva în timp sau sunt nesemnificative raportat la plusurile pe care le aduce folosirea ei.