Daniel Natea, campion European și mondial la Sambo și Judo, a fost invitatul nostru la ediția din această săptămână a emisiunii radio Arena Sporturilor, prezentată de Casian Șoneriu și Dănuț Florescu. Printre altele, acesta a lămurit și lipsa sa de la Jocurile Olimpice de la Paris, totul fiind din cauza unei situații medicale pe care medicii de la INMS evită să și-o asume, deși sportivul ar fi fost dispus să concureze și pe „semnătură”.
Arena Sporturilor este în fiecare marți, de la 17:30 la 18:30, LIVE pe city-fm.ro sau la radio pe 98,3 FM.
„Nu știu cu ce să încep, e un moment trist din viața mea.” Acesta este primul lucru pe care l-a putut spune Daniel Natea atunci când a fost întrebat de ce nu a reprezentat România la JO 2024, la judo, acolo unde este performer european și mondial.
Pe scurt, după ce Natea a fost la Olimpiada de la Rio, acolo unde s-a oprit în optimi, gândul acestuia a fost să fie prezent la Tokyo, dar și la Paris. Doar că medicii de la INMS (Institutul Național de Medicina Sportivă) i-au identificat o problemă la inimă, care l-a oprit să participe la toate aproape concursurile de calificare pentru Jocurile Olimpice , având în vedere că sportivii din lotul olimpic au nevoie de avizul aceste instituții medicale pentru a reprezenta România:
În 2016 am reușit să ajung la Olimpiadă, din păcate m-am oprit în optimi, apoi am revenit în România, mi-am pus toată ambiția să mă calific la Tokyo, dar după un an jumătate, aproape doi, cei de la INMS au sesizat că aș avea o problemă la inimă. E vorba de pereții mai groși ai inimii care nu reprezintă o problemă în sportul de performanță, se numește cord de atlet. Sunt congrese în Washington, Londra, în toată lumea unde atestă că inima unui sportiv de performanță e automat mai mare și mai groasă decât a unui om care stă la birou.”
Ca să fie și mai complicată situația, se pare că problema apare și dispare la testele medicale, astfel că judocanul nostru a participat doar la anumite turnee de calificare, până când analizele ieșeau din nou prost. După declarațiile acestuia, el s-ar fi oferit să vină cu teste mai detaliate, făcute la mari instituții medicale, doar că a fost refuzat de cei din România:
Cei de la București au pus ”problema” mea pe ”hârtii” și, din cauza acestor hârtii, trei luni am fost lăsat particip, șase luni nu m-au mai lăsat, trei luni iar m-au lăsat… o ecuație pe care nu o înțelege nimeni. Am ratat astfel Olimpiada de la Tokyo, pe cea de la Paris, ca să mă sune acum două luni o doamnă doctor de la acest centru, să îi dau acordul, să-mi folosească toată documentația de analize. Vor să facă un fel de documentar, prin care să înțeleagă care e cu adevărat problema. Pentru că nu poate înțelege cum șase luni sunt bine, trei luni nu… Sunt unicul caz din România de așa ceva.”
În ultimă instanță, s-a încercat convingerea cadrelor medicale ca participarea la competițiile respective să se facă „pe semnătură”, așa cum este prectica în alte țări, doar că și această cerere s-a lovit de refuzul specialiștilor români
În 2016 era aceeași situația, dar în România legile se schimbă peste noapte și ai voie sau nu mai ai voie să faci anumite chestii. În toată Europa ai voie să mergi pe proprie răspundere, în America probabil jumătate fac sport de performanță pe proprie răspundere. În toată Europa e posibil, în România nu mai este.”
Astfel, până la lămurirea acestei situații, Daniel Natea poate participa la competițiile mondiale și europene, acolo unde nu este nevoie de avizul INMS, dar îi sunt interzise Jocurile Olimpice, situație pe care speră să o rezolve, astfel încât să prindă Ompiada de la Los Angeles, din 2028.