Sportul Sibian a lansat campania ”Generația care face diferența-viitorii campioni ai sportului”, iar primul nostru invitat a fost Andu Hanea, omul care coordonează tot ce se întâmplă la clubul de baschet CSU Andu Juniori. Cu un ochi la business, dar și cu celălat către iubirea pentru sportul pe care l-a îndrăgit și practicat în copilărie, Andu pare că e la volanul unei mașini cu două pedale, pe care tot timpul trebuie să o țină la viteză de croazieră.
Am găsit un om direct, care recunoaște că uneori investițiile pot să îți dea dureri de cap, dar care e întors mereu la 360 de grade atunci când vine vorba de bucuria copiilor și de evoluția lor în baschet. Normal, cu speranța că la un moment dat investiția se va transforma în performanță. Bonus: aflăm și de când va avea Sibiul din nou echipă în liga secundă de baschet.
„E prima dată când o echipă atât de tânără a clubului nostru va merge la un turneu atât de prestigios, iar entuziasmul e la cote maxime.„
-Sportul Sibian- Andu, îți mulțumim că ne-ai primit! Văd că e multă energie aici. Să înțeleg că vara voastră nu e chiar cu plajă și relaxare.
-Andu Hanea- Eu vă mulțumesc că ați venit! Întâi, trebuie să spun că am avut și o astfel de experiență, deoarece am luat parte la competițiile de U10 și U12, care au avut loc la Costinești, iar copiii au avut șansa să stea cinci-șase zile acolo. Bineînțeles că după meciuri au mai făcut și plajă. Acum suntem pe un program de vară, adică nu avem antrenamentele noastre obișnuite și încercăm să mai fentăm căldura, ca să rămânem în formă.
-Sportul Sibian- Pe lângă antrenamente, vor mai apărea și turnee în această perioadă?
-Andu Hanea- Avem un turneu foarte interesant dedicat generației 2012, în Finlanda, la începutul lunii august și cred că va fi o experiență inedită. E prima dată când o echipă atât de tânără a clubului nostru va merge la un turneu atât de prestigios, iar entuziasmul e la cote maxime.
–Sportul Sibian- Aș fi curios cât de greu este de organizat o astfel de deplasare.
–Andu Hanea- Nu pot să spun că este neapărat ușor, conexiunile cu țările nordice nefiind neapărat cele mai la îndemână, dar nici nu este ceva care să îți mănânce energia. E prima dată când vom avea o deplasare în țările nordice, vom vedea ce înseamnă. Pentru copii va fi o experiență inedită, cu dormit în sala de sport, pe sistem finlandez. Așteptăm să ne întoarcem de acolo cu noi lecții învățate.
–Sportul Sibian- Ți-aș propune să revenim la povestea casei voastre. Cum ați ajuns în această sală și ce se petrece de obicei aici?
-Andu Hanea- Da, asta-i casa noastră. Cum am ajuns? Anul trecut, pe la începutul lunii iunie, am demarat discuțiile cu proprietarul de aici, pentru că ne doream să realizăm o sală de baschet cu condiții foarte bune. Cumva, acest spațiu a venit ca o mănușă pentru noi, din punct de vedere al proporțiilor. E adevărat că la început ținta noastră a fost să realizăm trei terenuri . Nu a fost chiar situația perfectă, am amenajat două și jumătate. A fost un proiect foarte ambițios, dar trebuie să menționez că e unul fără de care clubul nostru nu ar fi existat în formula în care este acum. Și la fel de adevărat că este un proiect pe care noi nu l-am fi realizat deloc fără sprijinul companiei Romgaz.
„Într-o zi, directorul clubului, Horațiu Floca, a venit la mine și mi-a spus dacă iau în calcul să mă ocup de partea de copii și să dezvolt acest proiect.”
-Sportul Sibian- Știu că noi am mai povestit asta în emisiunea în care te-am avut invitat, dar tocmai pentru că poveștile faine merită să fie respuse, spune-ne cum te-ai apropiat de baschet.
-Andu Hanea- Foarte simplu, m-am apropiat de mic. Tatăl meu m-a dus prima dată la un meci al lui CSU, nu mai știu să spun exact anul. După care eu am început baschetul în clasa a doua, târziu față de generațiile de acum. Noi acum facem recrutări de la grădiniță sau clasa zero. Am început să practic baschetul și practic cu sufletul am rămas acolo.
-Sportul Sibian- Ulterior, mergând pe repede înainte, ai ajuns antreprenor, iar acum iată-te antreprenor al baschetului. Cum s-a întâmplat asta?
–Andu Hanea- Noi aveam o colaborare profesională cu clubul CSU Sibiu, pe partea de echipamente sportive. Într-o zi, directorul clubului, Horațiu Floca, a venit la mine și mi-a spus dacă iau în calcul să mă ocup de partea de copii și să dezvolt acest proiect. Asta a fost exact acum cinci ani de zile.
-Sportul Sibian- Și de atunci iată-ne aici. Ți-as propune să fixăm trei momente: de unde a pornit acest proiect, unde vă aflați acum și unde țintiți să ajungeți?
-Andu Hanea- Noi am reușit să facem pași înainte în fiecare an. La fiecare sfârșit de sezon noi am făcut câte un pas înainte, uneori chiar foarte mare. Înainte de fiecare pas spuneam ”facem pasul acesta și o să fie bine”. Apoi îl făceam, ne dădeam seama că nu e chiar așa bine, iar în anul următor va trebui să facem altele. În momentul acesta ne dăm seama că pe măsură ce creștem și provocările sunt tot mai mari, investițiile sunt tot mai costisitoare, atât din punct de vedere financiar, cât și din punct de vedere al energiei și al resusrsei umane. Noi suntem într-un punct în care am creat așteptări de la toată lumea: de la copii, în primul rînd, de la părinți, de la comunitate, dar și de la Federație, care își dorește ca tote cluburile să scoată jucători mai buni, ca să putem construi echipe naționale, să creem emoția pe care am văzut-o la fotbal.
-Sportul Sibian- Am vorbit de pasiune, dar am vorbit și de antreprenoriat. Cum se împacă la tine aceste două laturi?
-Andu Hanea- Trebuie să spun că greu. Antreprenoriatul sau afacerile nu sunt întotdeauna lucruri prin care faci pe toată lumea mulțumită, pentru că sunt momente în care trebuie să iei niște măsuri dureroase. Când discutăm de copii, se împacă puțin greu noțiunile de „măsuri dureroase” și ”business”. Uneori sunt momente grele, dar lucrurile sunt inevitabile. Activitatea e una care îți dă energie și copiii sunt cei care ne fac pe noi să visăm că într-o zi ne putem baza pe ei și vom fi foarte mândri de ce facem.
„În primul rând, copiii aceștia visează la lucruri mărețe mult mai mult decât noi. La noi erau alte vremuri, eram mai restricționați.„
-Sportul Sibian- Apropo de colegii antrenori: cum ți-ai ales antrenorii cu care lucrezi?
-Andu Hanea- Nu există o rețetă. În primul rând, eu mă ghidez după dorința lor de a munci. Colegii mei sunt niște oameni muncitori și dornici să învețe. E foarte adevărat că trebuie să ținem cont că noi în club avem și antrenori experimentați, dar și antrenori la început de drum, astfel că trebuie să înțelegem acest aspect. Dar cu siguranță cu toții sunt dornici să învețe și să muncească.
-Sportul Sibian- Ai făcut și tu baschet și interacționezi cu copiii de la club. Îmi poți face o comparație între mentalitatea lor și mentalitatea ta, în același moment al junioratului?
-Andu Hanea- Nu există termen de comparație, nu neapărat în sens pozitiv sau negativ, dar sunt schimbări majore față de cum eram eu ca junior. În primul rând, copiii aceștia visează la lucruri mărețe mult mai mult decât noi. La noi erau alte vremuri, eram mai restricționați. În schimb, ei au acum acces la informație la orice oră, urmăresc jucătorii, încearcă să îi imite…Uneori nu-i bine, pentru că trebuie să creem . Sunt mai diferiți față de cum eram noi, deoarece noi ne cam încadram cu toții într-un tipar.
-Sportul Sibian- Revenim la business. Observăm că în lumea aceasta a sportului atrag de obicei școlile care au rezultate, indiferent de vârstă. În același timp, sunt și antrenori care spun că e o vârstă până la care copiii trebuie să se joace. Cum faci ca să urmezi acest drum sănătos pentru copii, dar fără să ai atâtea victorii pe parchet?
-Andu Hanea- Povestea e foarte complexă din punct de vedere al percepției. Nu au legătură medaliile cu șansele unui sportiv de a avea o carieră profesionistă. Sau să o luăm un pic altfel. Mai ales la vârstele fragede nu au nicio legătură. Noi încercăm să descoperim plăcerea de a juca, de a activa în acest domeniu, , după care să vedem ce se poate face. Mi-aduc aminte că și pe vremea mea au fost foarte mulți copii care s-au dezvoltat fantastic începând de la 16-17 ani și care până atunci nu erau sclipitori, dar dacă au reușit să își păstreze dorința aprinsă, au reușit.
-Sportul Sibian- Atunci cum îi temperăm pe părinții care vor să ardă etape?
–Andu Hanea- Greu, greu…De asta spuneam că este o problemă de percepție. La grupele mici și până la 12 ani, niciodată noi nu am pus presiune, ci am încercat să construim un grup de copii și de părinți. După aceea, numărul de antrenamente crește, numărul de turnee crește, cumva și presiunea. Atunci încep să simtă baschetul, iar cu adevărat de presiune vorbim de la 15-16 ani. E greu ca oamenii să conștientizeze că nu înseamnă mare lucru acea medalie. Da, este o amintire care rămâne peste ani și esti mândru când îți aduci aminte ca tu ai câștigat-o, dar cam atât.
„Anul acesta o să avem, din nou la Sibiu, echipă de liga secundă.„
-Sportul Sibian- Ne întoarcem și la visul suporterilor care trăiesc baschetul în acest oraș. Când o să vedem un jucător marca CSU Andu Sibiu marcând coșuri pentru CSU Sibiu?
-Andu Hanea- Din punctul meu de vedere, va fi foarte greu ca sezonul următor să vedem pe cineva jucând constant. Dar va fi foarte probabil în sezonul 2025-2026. Noi avem niște copii extraordinar de buni, aflați la vârsta de 16-17 ani. Dacă scoatem din calcul accidentările și alte situații, aș fi dispus să pariez că peste doi ani vom avea jucători pregătiți, care vor apărea constant în echipa orașului.
-Sportul Sibian- La final te las pe tine să dezvălui o noutate pentru suporteri.
-Andu Hanea- Se leagă foarte bine cu întrebarea anterioară. Anul acesta o să avem, din nou la Sibiu, echipă de liga secundă. E un pas firesc pentru dezvoltarea copiilor. Bineînțeles, echipa nu va avea ca obiectiv să se bată la primele trei-patru locuri, ci avem ca obiectiv pregatirea juniorilor 16-17 ani, poate chiar și de 15 ani, care să dea piept cu adversari puternici, mai în vârstă ca ei și care sunt plătiți. E o stimulare perfectă pentru Liga Națională.
Campania noastră continuă, iar săptămâna viitoare îi vom vizita tot pe cei de la CSU Andu Juniori, dar de data asta vom sta de vorbă cu Alexandru Rubint, antrenor cu experiență și fost component al CSU Sibiu, cu care a luat titlul de campion în 1999. Pe data viitoare!